De godaste desserterna enligt Martina; # 2 Crème brûlée
Nu börjar det bli svårt att välja, vilken dessert som ska få ta topplaceringen, crème brûlée är ju gudomligt gott men efter noga övervägning får den komma på andra plats, lite för att den är lite krångligare än min nr 1, smakmässigt går de hand i hand.
Crème Brûlée
6 port.
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
2-3 msk råsocker
Sätt ugnen på 150*
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den och lägg den och urskrapet i blandningen av mjölk+grädde+hälften av sockret, i en kastrull.
Låt det koka upp sakta och ta av spisen efter uppkok.
Ta upp vaniljstången och tillsätt vaniljsockret.
Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och poröst.
Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
Fördela blandningen i 6 portionsformar eller i två mindre gratängformar.
OBS!!! För att crème brûléen ska bli som godast är det viktigt att krämen inte blir mer än 2 1/2 cm tjock. Mät med fingret.
Ställ formarna i en långpanna och fyll långpannan med hett vatten upp till hälften på formarna.
Grädda i för portionsformar ca 25 min. och för gratängformar ca 30 min, krämen ska vara fast men fortfarande lite lös i mitten.
Låt dem svalna och ställ i kylskåp till de ska serveras.
Innan servering strö ett tunt men täckande lager av råsocker över krämen och karamellisera, antingen i mycket het ugn, passa noga så det inte blir bränt!, eller med en lite gasolbrännare.
(Har ni ingen gasolbrännare rekomenderar jag verkligen att köpa en sådan, finns på Clas Ohlsson för under hundralappen. En garanterat bra investering, får en att känna sig som värsta proffset i köket och fungerar ypperligt om man ska tända många ljus.)
Servera gärna crème brûléen med syltade björnbär. Detta är en garanterat oförglömlig dessertupplevelse./ Martina
Crème Brûlée
6 port.
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
2-3 msk råsocker
Sätt ugnen på 150*
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den och lägg den och urskrapet i blandningen av mjölk+grädde+hälften av sockret, i en kastrull.
Låt det koka upp sakta och ta av spisen efter uppkok.
Ta upp vaniljstången och tillsätt vaniljsockret.
Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och poröst.
Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
Fördela blandningen i 6 portionsformar eller i två mindre gratängformar.
OBS!!! För att crème brûléen ska bli som godast är det viktigt att krämen inte blir mer än 2 1/2 cm tjock. Mät med fingret.
Ställ formarna i en långpanna och fyll långpannan med hett vatten upp till hälften på formarna.
Grädda i för portionsformar ca 25 min. och för gratängformar ca 30 min, krämen ska vara fast men fortfarande lite lös i mitten.
Låt dem svalna och ställ i kylskåp till de ska serveras.
Innan servering strö ett tunt men täckande lager av råsocker över krämen och karamellisera, antingen i mycket het ugn, passa noga så det inte blir bränt!, eller med en lite gasolbrännare.
(Har ni ingen gasolbrännare rekomenderar jag verkligen att köpa en sådan, finns på Clas Ohlsson för under hundralappen. En garanterat bra investering, får en att känna sig som värsta proffset i köket och fungerar ypperligt om man ska tända många ljus.)
Servera gärna crème brûléen med syltade björnbär. Detta är en garanterat oförglömlig dessertupplevelse./ Martina
Kommentarer
Trackback